NEWS
New Tate St Ives in the running for 2018 Stirling Prize
POSTED 19 Jul 2018 . BY Kim Megson
In these challenging and turbulent political times, we must celebrate how the UK’s architectural talent can help to improve local communities and their quality of life
– Ben Derbyshire, RIBA president
Tate St Ives is the only leisure building to find its way onto the shortlist for the 2018 RIBA Stirling Prize for the UK’s best new building.

The Cornish museum – designed by Jamie Fobert Architects with Evans & Shalev – is one of the six projects today (19 July) revealed to be in the running for the prestigious prize. The other nominees include student housing, an office building, a cemetery, a lecture theatre and a nursery school.

The £20m (US$26m, €22.3m) cliffside extension of the Tate St. Ives – which opened in October 2017 and has since received the 2018 Museum of the Year prize – doubled the gallery’s exhibition space, with the aim of better accommodating the 250,000 annual visitors to the attraction. The new building sits beside the original gallery, in a space carved out of the side of the hill, illuminated from above by six large skylights.

The Stirling Prize is awarded to the architect of the building thought to be the most significant of the year for the evolution of architecture and the built environment. Criteria include “design vision, innovation and originality, capacity to stimulate engage and delight occupants and visitors, accessibility and sustainability, how fit the building is for its purpose and the level of client satisfaction.”

Previous leisure winners include Hastings Pier by dRMM Architects (2017), Newport Street Gallery by Caruso St John (2016), and Liverpool Everyman Theatre by Haworth Tompkins (2014).

The 2018 Prize will be announced on Wednesday 10 October 2018.

Speaking about the 2018 shortlist, RIBA president Ben Derbyshire said: “Each of the projects shows the power and payback of investing in quality architecture, illustrating perfectly how well-designed buildings are worth every penny and can exceed the expectations of the community they serve.”


The 2018 RIBA Stirling Prize shortlist

What RIBA says about the nominated buildings


Bloomberg, London by Foster + Partners

“A highly-innovative new workplace in the City of London, commissioned by an ambitious civic-minded client, which pushes architecture’s boundaries and seeks to enhance the neighbouring public realm.”

Bushey Cemetery, Hertfordshire by Waugh Thistleton Architects

“An extraordinary spiritual building formed of natural rammed earth walls, oak and rusted steel, with the beliefs and customs of the Jewish faith at its heart.”

Chadwick Hall, University of Roehampton, London by Henley Halebrown

“Three new, intelligent buildings which surround the Grade II-listed Georgian Downshire House and provide high-quality student housing for Roehampton University, built on a modest budget.”

New Tate St Ives, Cornwall by Jamie Fobert Architects with Evans & Shalev

“An ingenious reconfiguration and extension of the Postmodern art gallery which doubles the exhibition space, creates a new public walkway connecting the town to the beach and helps St. Ives attract a growing number of international visitors.”

Storey's Field Centre and Eddington Nursery, Cambridge by MUMA

“A breath-taking building, commissioned by the University, for the new community of North-West Cambridge. Inspired by the college cloisters and courts of the City, this project has a sustainability agenda at its core.”

The Sultan Nazrin Shah Centre, Worcester College, Oxford by Niall McLaughlin Architects

“A floating auditorium crafted from classic Oxford stone and natural oak to blend exquisitely into the established landscape of Worcester College.”





New Tate St. Ives

The RIBA jury’s citation in full


“The extended gestation of the reconfiguration and extension of the Tate St Ives has resulted in a building with more than twice as much gallery space which resolves the functional challenges of the original building, increases the car parking provision at the top of the site and creates an enhanced public route from top to bottom of the site. The visible manifestation of the new building is minimal and modest, underplaying its impact on the interior experience for visitors and staff.

“Externally the most prominent feature is the faience clad loading bay – visible from Porthmeor Beach, the subtle greenish-grey ceramic turret sits quietly between Evans and Shalev’s original building and the housing adjacent. The gallery extension has been carved out of the hillside, connecting seamlessly to the existing galleries; the top lit space is capped by deep, in situ beams which create a rhythm and character very different in character to the 1990s spaces.

“From the loading bay, soaring etched-glass doors give access to a huge goods lift which connects all floors (also providing enhanced disabled access to the gallery) – provision of a new picture store and workshop also enhances functionality. A winding in-situ staff stair with lacquered steel handrail celebrates simplicity whist also connecting a new, upper-level staff entrance to offices, meeting room and staff amenity which enjoy stunning seaward views. The granite and glass gallery roof lights emerge into a public landscape of granite paving and planting which echoes the nearby cliff tops.

“The evolution of this iconic south west attraction has overcome huge challenges, navigating vociferous local stakeholders and significant site constraints. By architectural ingenuity, a building has been delivered where there appeared to be no site available, with minimal intrusion on an already crowded horizon. It has created an intriguing new public landscape and pedestrian connection from hilltop to beach and, with subtle reordering of the original gallery, it achieves a seamless environment to in which to enjoy art.”





The team behind the project


Contractor: BAM

Structural Engineers: Price & Myers

Environmental / M&E Engineers: Max Fordham

Landscape Architects: Jamie Fobert Architects with Rathbone Partnership

Quantity Surveyor / Cost Consultant: Currie & Brown

Project Management: Currie & Brown

Lighting Design: Max Fordham


The Stirling Prize is awarded to the architect of the building thought to be the most significant of the year for the evolution of architecture and the built environment Credit: Hufton + Crow
The new building sits beside the original gallery, in a space carved out of the side of the hill, illuminated from above by six large skylights Credit: Hufton + Crow
The £20m cliffside extension of the Tate St. Ives opened in October 2017 and has since received the 2018 Museum of the Year prize Credit: Hufton + Crow
RELATED STORIES
Tate St Ives wins Art Fund's Museum of the Year prize for 2018


Tate St Ives has been named the winner of this year's Art Fund Museum of the Year.
Cornwall’s Tate St Ives re-opens as £20m renewal project comes to fruition


Tate St Ives, the art gallery credited with helping to regenerate the southwest, will unveil its new look tomorrow (14 October) when it re-opens following a £20m redevelopment.
 


ADVERTISE . CONTACT US

Leisure Media, Portmill House, Portmill Lane,
Hitchin, Hertfordshire SG5 1DJ Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2018

ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS
 
Leisure Management - New Tate St Ives in the running for 2018 Stirling Prize ...
12 Dec 2018 Leisure Management: daily news and jobs
 
 
HOME
JOBS
NEWS
FEATURES
PRODUCTS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTION
PRINT SUBSCRIPTION
ADVERTISE
CONTACT US
Sign up for FREE ezine
Latest news

19 Jul 2018

New Tate St Ives in the running for 2018 Stirling Prize
BY Kim Megson

The Cornish museum – designed by Jamie Fobert Architects with Evans & Shalev – is one of the six projects to be shortlisted for the Stirling Prize

The Cornish museum – designed by Jamie Fobert Architects with Evans & Shalev – is one of the six projects to be shortlisted for the Stirling Prize
photo: Hufton + Crow

Tate St Ives is the only leisure building to find its way onto the shortlist for the 2018 RIBA Stirling Prize for the UK’s best new building.

The Cornish museum – designed by Jamie Fobert Architects with Evans & Shalev – is one of the six projects today (19 July) revealed to be in the running for the prestigious prize. The other nominees include student housing, an office building, a cemetery, a lecture theatre and a nursery school.

The £20m (US$26m, €22.3m) cliffside extension of the Tate St. Ives – which opened in October 2017 and has since received the 2018 Museum of the Year prize – doubled the gallery’s exhibition space, with the aim of better accommodating the 250,000 annual visitors to the attraction. The new building sits beside the original gallery, in a space carved out of the side of the hill, illuminated from above by six large skylights.

The Stirling Prize is awarded to the architect of the building thought to be the most significant of the year for the evolution of architecture and the built environment. Criteria include “design vision, innovation and originality, capacity to stimulate engage and delight occupants and visitors, accessibility and sustainability, how fit the building is for its purpose and the level of client satisfaction.”

Previous leisure winners include Hastings Pier by dRMM Architects (2017), Newport Street Gallery by Caruso St John (2016), and Liverpool Everyman Theatre by Haworth Tompkins (2014).

The 2018 Prize will be announced on Wednesday 10 October 2018.

Speaking about the 2018 shortlist, RIBA president Ben Derbyshire said: “Each of the projects shows the power and payback of investing in quality architecture, illustrating perfectly how well-designed buildings are worth every penny and can exceed the expectations of the community they serve.”


The 2018 RIBA Stirling Prize shortlist

What RIBA says about the nominated buildings


Bloomberg, London by Foster + Partners

“A highly-innovative new workplace in the City of London, commissioned by an ambitious civic-minded client, which pushes architecture’s boundaries and seeks to enhance the neighbouring public realm.”

Bushey Cemetery, Hertfordshire by Waugh Thistleton Architects

“An extraordinary spiritual building formed of natural rammed earth walls, oak and rusted steel, with the beliefs and customs of the Jewish faith at its heart.”

Chadwick Hall, University of Roehampton, London by Henley Halebrown

“Three new, intelligent buildings which surround the Grade II-listed Georgian Downshire House and provide high-quality student housing for Roehampton University, built on a modest budget.”

New Tate St Ives, Cornwall by Jamie Fobert Architects with Evans & Shalev

“An ingenious reconfiguration and extension of the Postmodern art gallery which doubles the exhibition space, creates a new public walkway connecting the town to the beach and helps St. Ives attract a growing number of international visitors.”

Storey's Field Centre and Eddington Nursery, Cambridge by MUMA

“A breath-taking building, commissioned by the University, for the new community of North-West Cambridge. Inspired by the college cloisters and courts of the City, this project has a sustainability agenda at its core.”

The Sultan Nazrin Shah Centre, Worcester College, Oxford by Niall McLaughlin Architects

“A floating auditorium crafted from classic Oxford stone and natural oak to blend exquisitely into the established landscape of Worcester College.”





New Tate St. Ives

The RIBA jury’s citation in full


“The extended gestation of the reconfiguration and extension of the Tate St Ives has resulted in a building with more than twice as much gallery space which resolves the functional challenges of the original building, increases the car parking provision at the top of the site and creates an enhanced public route from top to bottom of the site. The visible manifestation of the new building is minimal and modest, underplaying its impact on the interior experience for visitors and staff.

“Externally the most prominent feature is the faience clad loading bay – visible from Porthmeor Beach, the subtle greenish-grey ceramic turret sits quietly between Evans and Shalev’s original building and the housing adjacent. The gallery extension has been carved out of the hillside, connecting seamlessly to the existing galleries; the top lit space is capped by deep, in situ beams which create a rhythm and character very different in character to the 1990s spaces.

“From the loading bay, soaring etched-glass doors give access to a huge goods lift which connects all floors (also providing enhanced disabled access to the gallery) – provision of a new picture store and workshop also enhances functionality. A winding in-situ staff stair with lacquered steel handrail celebrates simplicity whist also connecting a new, upper-level staff entrance to offices, meeting room and staff amenity which enjoy stunning seaward views. The granite and glass gallery roof lights emerge into a public landscape of granite paving and planting which echoes the nearby cliff tops.

“The evolution of this iconic south west attraction has overcome huge challenges, navigating vociferous local stakeholders and significant site constraints. By architectural ingenuity, a building has been delivered where there appeared to be no site available, with minimal intrusion on an already crowded horizon. It has created an intriguing new public landscape and pedestrian connection from hilltop to beach and, with subtle reordering of the original gallery, it achieves a seamless environment to in which to enjoy art.”





The team behind the project


Contractor: BAM

Structural Engineers: Price & Myers

Environmental / M&E Engineers: Max Fordham

Landscape Architects: Jamie Fobert Architects with Rathbone Partnership

Quantity Surveyor / Cost Consultant: Currie & Brown

Project Management: Currie & Brown

Lighting Design: Max Fordham





Connect with
Leisure Management
Magazine:
View issue contents
Sign up:
Instant Alerts/zines

Print edition
 

News headlines
Ant-Man leads the way as Disney unveils future Marvel additions for its parks
Ant-Man leads the way as Disney unveils future Marvel additions for its parks   11 Dec 2018

Disney has unveiled a new interactive attraction based on its Ant-Man IP, with a raft of other Marvel super-hero experiences lined up for the .... more>>
ACSM 2019 fitness trends report: wearable tech tops the list
ACSM 2019 fitness trends report: wearable tech tops the list   11 Dec 2018

Wearable tech has made a comeback as the 'hottest fitness trend' for 2019 – with group training, HIIT and programming for the elderly also expected to .... more>>
Catalyst has supported 4,100 organisations since 2012, says HLF
Catalyst has supported 4,100 organisations since 2012, says HLF   11 Dec 2018

A new report published by Heritage Lottery Fund (HLF) has found that its Catalyst programme has led to British heritage being more resilient and less .... more>>
Arts sector internships identified as “problematic” in social mobility report
Arts sector internships identified as “problematic” in social mobility report   11 Dec 2018

Increasing numbers of graduates are having to take on multiple unpaid internships as they strive to get their foot on the ladder in sectors such as .... more>>
Northern Light reimagines science gallery as a circus
Northern Light reimagines science gallery as a circus   11 Dec 2018

Exhibition and gallery designer Northern Light has redesigned the kids’ gallery for Ciência Viva – an interactive science and technology centre in .... more>>
National Cowboy and Western Heritage Museum building education centre
National Cowboy and Western Heritage Museum building education centre   11 Dec 2018

The Annie Oakley Society of the National Cowboy and Western Heritage Museum has announced that ground has broken on a new education centre at the .... more>>
Company profile


Pure World Energy

PWE is an engineering based company focussed on delivering integrated energy generation and demand side reduction solutions for its customers.

View full profile>>

Catalogue gallery


Featured Supplier

Matrix Fitness launches range of Target Training Cycles to UK market

Matrix Fitness launches range of Target Training Cycles to UK market

Matrix Fitness is set to transform the indoor cycling class with the launch of its Target Training Cycles. More>>




in this issue

• Nuffield: get wellbeing into schools
• Anytime's parent company buys Basecamp
• 'Wellness hotel' for £200m leisure hub



Latest jobs

Jobs Search



Membership Consultant
Salary: Competitive
Location: Sunbury-on-Thames, UK
Company: Everyone Active
Assistant General Manager
Salary: Competitive Salary and Benefits
Location: Lewisham, London, UK
Company: The Gym Group
Assistant General Manager
Salary: Competitive Salary and Benefits
Location: Edmonton Green, London, UK
Company: The Gym Group
Diary dates
Powered by leisurediary.com




15 Jan 2019

Prospects 2019

Expedia HQ, London, United Kingdom



Leisure Management magazine 2018 issue 1
Leisure Management
2018 issue 1

View issue contents
View on turning pages
Download PDF
  Last word: The benefits of retreats
Research is showing retreats could have a positive health impact More>>
  Tourism: Transforming Istria
In Istria, Croatia, tourism firm Maistra is changing the face of hospitality in the region, with a series of intriguing design-led hotels. As its most ambitious hotel project takes shape, Professor Terry Stevens finds out more More>>


Leisure Management magazine 2016 issue 1

Leisure Management
2016 issue 1

View issue contents
View turning pages
Download PDF
  Visitor profiles: Beyond demographics
Gerri Morris, of Morris Hargreaves McIntyre, on defining cultural consumers More>>
  Social good: Winds of change
Learn about the Change Foundation and the opportunities it creates More>>


Published by The Leisure Media Company Ltd Portmill House, Portmill Lane, Hitchin, Herts SG5 1DJ. Tel: +44 (0)1462 431385 | Contact us | About us | © Cybertrek Ltd