Design News
Design News

Danish harbour baths, the Louis Vuitton Foundation and a tower made of mushrooms


Brighton’s i360 finally underway

Project i360
Location: Brighton, UK
Design: Marks Barfield Architects

Work has begun on Brighton's, i360 tower, after the project secured £40m (US$68m, €50.4m) in funding eight years after it was initially proposed. The team which designed and constructed the London Eye is reuniting to work on the project.

Designed by London-based Marks Barfield Architects, the i360 Tower – described as a 'vertical pier' – gained approval earlier this year from Brighton and Hove City Council, which provided £36.2m (US$61.4m, €45.7m) in loans, with a further £4m (US$6.8m, €5m) supplied by the project investment fund Local Enterprise Partnership Coast to Capital (LEPCC).

Dutch contractor Hollandia, France-based Poma and Jacobs Engineering Group – who all worked on the London Eye – are teaming up with local contractor JT Mackley and structural engineers Hemsley Orrell Partnership on the build. 

David Marks and Julia Barfield are investing an additional £6m (US$10.2m, €7.6m) of their own money into the project, which is set to open in the third quarter of 2016. 

Standing at 175m (574ft) high, the i360 Tower will allow views for 25 miles (40.2km) on a clear day. Visitors will ascend the tower in a moving pod, which will take 20 minutes to rise to the top, before descending using a vertical cable car. 

 


PHOTOS: © Martin Schubert

The platform ascends to a height of 138m, offering 360 degree views for up to 25 miles around Brighton
New baths bring harbour swimming to Danish town

Project: Hasle Harbour Bath
Location: Hasle, Denmark
Design: White Arkitekter

New harbour baths have opened in the Danish town of Hasle, on the island of Bornholm, as part of plans to revamp the harbour as a place for recreation.

Designed by Swedish firm White Arkitekter, the bath consists of a wooden floating platform with two towers featuring seating areas and diving boards.

Bathing can take place in the shallow, enclosed basins of the platform, and swimmers can also dive into the deep waters surrounding the floating bath.

A 25m ramp connects the bath to the shore, and while the slope of the ramp changes with the water levels, it is functional for disabled use within normal water level fluctuations.

A building at the ramp’s landing contains a sauna, toilet and outdoor changing area. Both the building and the stair elements are clad with FSC certified Azobé timber boards.

 


PHOTOS: Signe Find Larsen

The structure accommodates different swimming and recreation areas and offers views of the harbour
 


PHOTOS: Signe Find Larsen
The structure accommodates different swimming and recreation areas and offers views of the harbour
 
 


PHOTOS: Signe Find Larsen
The structure accommodates different swimming and recreation areas and offers views of the harbour
 
Peninsula Paris opens after four year restoration

Project: Peninsula Paris
Location: Paris, France
Design: Degaine (restoration)

The 200 bedroom Peninsula Paris has opened in Paris' 16th arrondissement, following a four year restoration project to transform the former congress centre into a luxury hotel.

Historic monument specialist Degaine was hired to restore the heritage building's exterior to its former glory. Forty stonemasons were employed to work on the elaborate exterior façade, while the restoration of the interior courtyards included entirely deconstructing and recreating two of the four original towers.

Inside, specialist gilder and restorer Ateliers Gohard handled repairs, gold leafing and hand painting.

The hotel features six restaurants and bars and a 1,800sq m Peninsula Spa.

Design features include the dramatic lobby, which features a glass sculpture by Ludek Hroch and the L'Oiseau Blanc rooftop restaurant with retractable roof.

 



The hotel is the Hong Kong-based Peninsula Hotels Group's first in Europe. It is situated close to the Arc de Triomphe
Gehry-designed Louis Vuitton Foundation to open this autumn

Project: Louis Vuitton Foundation
Location: Paris, France
Design: Frank Gehry

Louis Vuitton’s museum project, designed by Frank Gehry of architecture firm Gehry Partners, is nearing completion almost eight years after plans for the €100m (US$132m, £80m) Paris-based attraction were first revealed.

Set to open in October, the 126,000sq ft (11,705sq m) Louis Vuitton Foundation – designed to resemble 'a cloud of glass' – includes 11 exhibition galleries dedicated to Vuitton’s private collection, alongside a space for temporary exhibitions in addition to a 350-seat auditorium. 

Terraces have also been constructed on the building’s upper levels to provide views of the Jardin d’Acclimatation which Gehry says he used as his inspiration for the project. This is Gehry’s first project in Paris since the American Center, which opened in 1994. 

“With the Louis Vuitton Foundation for Creation, we wanted to create an exceptional venue for art and culture in Paris,” said Louis Vuitton CEO Bernard Arnault. “This will place creation at the heart of the city, open dialogue with a wider audience and provide artists and intellectuals with a platform for debate and reflection.” 

Frank Gehry added: “I am particularly honoured that Bernard Arnault and Yves Carcelle chose me to design and carry out the architectural project for this foundation, which will give concrete expression to years of exceptional patronage from LVMH and Louis Vuitton in favour of arts and artists.

 



The building is made up of 12 giant glass sails and houses 11 galleries and an auditorium for one-off events and performances
Biodegradable pavilion opened at Moma PS1

Project: Hy-Fi
Location: New York, US
Design: The Living

New York studio the Living designed a tower for MoMa's PS1 Gallery made from mushrooms and corn stalks, that, according to the designers, grew from nothing but earth and returned to nothing but earth, "with almost no waste, no energy, and no carbon emissions.”

The Living won Moma PS1's Young Architect's Programme, which challenges designers to come up with creative ideas for a temporary outdoor installation at MoMa PS1 that provides shade, seating and water.

The Living's winning project, Hy-Fi, launched at MoMa PS1 in Long Island City in late June and was open over the summer.

It was built using a combination of organic and reflective bricks. The organic bricks were produced by New York start up Ecovative using waste corn stalks, which are harvested, chopped up then combined with specially formulated mycelium, a mushroom root material. This mixture is packed into moulds, and can then be used as a building material.

The Hy-Fy tower is the largest structure created to date using the organic bricks, which have mainly been used as packaging material up until now.

 



At the end of the tower's life, the reflective bricks were sent back for research and the organic bricks are being composted
BIG to design safari zoo experience

Project: Givskud Zoo, Denmark
Location: Givskud, Denmark
Design: BIG

Bjarke Ingles Group (BIG) has been commissioned to design a new form of enclosure at Givskud Zoo, Denmark called Zootopia.

Zootopia is a hybrid of a traditional zoo and a safari, which will be split into four different sections, three of which will be themed around the continents of Africa, Asia and the Americas, with a central plaza in the middle. 

BIG said: “It is our dream – together with Givskud – to create the best possible and freest possible environment for the animals’ lives and relationships with each other and visitors.” 

The sections of the attraction representing the three continents will each have a different mode of transport, allowing the visitor to ‘fly’ over the Americas (in a cable car), cycle or hike through Africa and sail across Asia. 

The traditional caged aspects of the zoo will be hidden in a natural manner within the new landscape – allowing tailor-built homes for the animals to blend with the overall design. 

Linking all three ‘continents’ together, the Central Plaza will be circular, enticing guests to take a glimpse at the surrounding attractions. BIG is aiming to make this space an extension of the city, allowing freedom of movement and integration from a proposed square outside. The entrance will wrap around itself to create a natural entrance gate. 
In total, the attraction will cover 1,200,000sq m (3,937,007sq ft) and the project is currently in progress.

The Peninsula Paris has reopened, following a four year restoration

 


PHOTOS: BIG

The circular Central Plaza will feature several vantage points, so that visitors can view the surrounding attractions
 


Getting up close to the animals is a major part of the park
 
 


CONTACT US

Leisure Media, Portmill House, Portmill Lane,
Hitchin, Hertfordshire SG5 1DJ Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2020

ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS
 
30 Oct 2020 Leisure Management: daily news and jobs
 
 
HOME
JOBS
NEWS
FEATURES
PRODUCTS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTION
PRINT SUBSCRIPTION
ADVERTISE
CONTACT US
Sign up for FREE ezine

Features List



SELECTED ISSUE
Leisure Management
2014 issue 4

View issue contents

Leisure Management - Design News

Design News

Design News


Danish harbour baths, the Louis Vuitton Foundation and a tower made of mushrooms

Brighton’s i360 finally underway

Project i360
Location: Brighton, UK
Design: Marks Barfield Architects

Work has begun on Brighton's, i360 tower, after the project secured £40m (US$68m, €50.4m) in funding eight years after it was initially proposed. The team which designed and constructed the London Eye is reuniting to work on the project.

Designed by London-based Marks Barfield Architects, the i360 Tower – described as a 'vertical pier' – gained approval earlier this year from Brighton and Hove City Council, which provided £36.2m (US$61.4m, €45.7m) in loans, with a further £4m (US$6.8m, €5m) supplied by the project investment fund Local Enterprise Partnership Coast to Capital (LEPCC).

Dutch contractor Hollandia, France-based Poma and Jacobs Engineering Group – who all worked on the London Eye – are teaming up with local contractor JT Mackley and structural engineers Hemsley Orrell Partnership on the build. 

David Marks and Julia Barfield are investing an additional £6m (US$10.2m, €7.6m) of their own money into the project, which is set to open in the third quarter of 2016. 

Standing at 175m (574ft) high, the i360 Tower will allow views for 25 miles (40.2km) on a clear day. Visitors will ascend the tower in a moving pod, which will take 20 minutes to rise to the top, before descending using a vertical cable car. 

 


PHOTOS: © Martin Schubert

The platform ascends to a height of 138m, offering 360 degree views for up to 25 miles around Brighton
New baths bring harbour swimming to Danish town

Project: Hasle Harbour Bath
Location: Hasle, Denmark
Design: White Arkitekter

New harbour baths have opened in the Danish town of Hasle, on the island of Bornholm, as part of plans to revamp the harbour as a place for recreation.

Designed by Swedish firm White Arkitekter, the bath consists of a wooden floating platform with two towers featuring seating areas and diving boards.

Bathing can take place in the shallow, enclosed basins of the platform, and swimmers can also dive into the deep waters surrounding the floating bath.

A 25m ramp connects the bath to the shore, and while the slope of the ramp changes with the water levels, it is functional for disabled use within normal water level fluctuations.

A building at the ramp’s landing contains a sauna, toilet and outdoor changing area. Both the building and the stair elements are clad with FSC certified Azobé timber boards.

 


PHOTOS: Signe Find Larsen

The structure accommodates different swimming and recreation areas and offers views of the harbour
 


PHOTOS: Signe Find Larsen
The structure accommodates different swimming and recreation areas and offers views of the harbour
 
 


PHOTOS: Signe Find Larsen
The structure accommodates different swimming and recreation areas and offers views of the harbour
 
Peninsula Paris opens after four year restoration

Project: Peninsula Paris
Location: Paris, France
Design: Degaine (restoration)

The 200 bedroom Peninsula Paris has opened in Paris' 16th arrondissement, following a four year restoration project to transform the former congress centre into a luxury hotel.

Historic monument specialist Degaine was hired to restore the heritage building's exterior to its former glory. Forty stonemasons were employed to work on the elaborate exterior façade, while the restoration of the interior courtyards included entirely deconstructing and recreating two of the four original towers.

Inside, specialist gilder and restorer Ateliers Gohard handled repairs, gold leafing and hand painting.

The hotel features six restaurants and bars and a 1,800sq m Peninsula Spa.

Design features include the dramatic lobby, which features a glass sculpture by Ludek Hroch and the L'Oiseau Blanc rooftop restaurant with retractable roof.

 



The hotel is the Hong Kong-based Peninsula Hotels Group's first in Europe. It is situated close to the Arc de Triomphe
Gehry-designed Louis Vuitton Foundation to open this autumn

Project: Louis Vuitton Foundation
Location: Paris, France
Design: Frank Gehry

Louis Vuitton’s museum project, designed by Frank Gehry of architecture firm Gehry Partners, is nearing completion almost eight years after plans for the €100m (US$132m, £80m) Paris-based attraction were first revealed.

Set to open in October, the 126,000sq ft (11,705sq m) Louis Vuitton Foundation – designed to resemble 'a cloud of glass' – includes 11 exhibition galleries dedicated to Vuitton’s private collection, alongside a space for temporary exhibitions in addition to a 350-seat auditorium. 

Terraces have also been constructed on the building’s upper levels to provide views of the Jardin d’Acclimatation which Gehry says he used as his inspiration for the project. This is Gehry’s first project in Paris since the American Center, which opened in 1994. 

“With the Louis Vuitton Foundation for Creation, we wanted to create an exceptional venue for art and culture in Paris,” said Louis Vuitton CEO Bernard Arnault. “This will place creation at the heart of the city, open dialogue with a wider audience and provide artists and intellectuals with a platform for debate and reflection.” 

Frank Gehry added: “I am particularly honoured that Bernard Arnault and Yves Carcelle chose me to design and carry out the architectural project for this foundation, which will give concrete expression to years of exceptional patronage from LVMH and Louis Vuitton in favour of arts and artists.

 



The building is made up of 12 giant glass sails and houses 11 galleries and an auditorium for one-off events and performances
Biodegradable pavilion opened at Moma PS1

Project: Hy-Fi
Location: New York, US
Design: The Living

New York studio the Living designed a tower for MoMa's PS1 Gallery made from mushrooms and corn stalks, that, according to the designers, grew from nothing but earth and returned to nothing but earth, "with almost no waste, no energy, and no carbon emissions.”

The Living won Moma PS1's Young Architect's Programme, which challenges designers to come up with creative ideas for a temporary outdoor installation at MoMa PS1 that provides shade, seating and water.

The Living's winning project, Hy-Fi, launched at MoMa PS1 in Long Island City in late June and was open over the summer.

It was built using a combination of organic and reflective bricks. The organic bricks were produced by New York start up Ecovative using waste corn stalks, which are harvested, chopped up then combined with specially formulated mycelium, a mushroom root material. This mixture is packed into moulds, and can then be used as a building material.

The Hy-Fy tower is the largest structure created to date using the organic bricks, which have mainly been used as packaging material up until now.

 



At the end of the tower's life, the reflective bricks were sent back for research and the organic bricks are being composted
BIG to design safari zoo experience

Project: Givskud Zoo, Denmark
Location: Givskud, Denmark
Design: BIG

Bjarke Ingles Group (BIG) has been commissioned to design a new form of enclosure at Givskud Zoo, Denmark called Zootopia.

Zootopia is a hybrid of a traditional zoo and a safari, which will be split into four different sections, three of which will be themed around the continents of Africa, Asia and the Americas, with a central plaza in the middle. 

BIG said: “It is our dream – together with Givskud – to create the best possible and freest possible environment for the animals’ lives and relationships with each other and visitors.” 

The sections of the attraction representing the three continents will each have a different mode of transport, allowing the visitor to ‘fly’ over the Americas (in a cable car), cycle or hike through Africa and sail across Asia. 

The traditional caged aspects of the zoo will be hidden in a natural manner within the new landscape – allowing tailor-built homes for the animals to blend with the overall design. 

Linking all three ‘continents’ together, the Central Plaza will be circular, enticing guests to take a glimpse at the surrounding attractions. BIG is aiming to make this space an extension of the city, allowing freedom of movement and integration from a proposed square outside. The entrance will wrap around itself to create a natural entrance gate. 
In total, the attraction will cover 1,200,000sq m (3,937,007sq ft) and the project is currently in progress.

The Peninsula Paris has reopened, following a four year restoration

 


PHOTOS: BIG

The circular Central Plaza will feature several vantage points, so that visitors can view the surrounding attractions
 


Getting up close to the animals is a major part of the park
 

Originally published in Leisure Management 2014 issue 4

Published by The Leisure Media Company Ltd Portmill House, Portmill Lane, Hitchin, Herts SG5 1DJ. Tel: +44 (0)1462 431385 | Contact us | About us | © Cybertrek Ltd