CLAD people
Robert Konieczny principal KWK Promes

Project: National Museum and Dialogue Centre Przetomy, Szczecin, Poland


Robert Konieczny, the principal of Polish architecture studio KWK Promes, has described how he won the World Architecture Festival’s 2016 Building of the Year prize by creating a museum that doubles as a “city-forming” public space for the people of Szczecin, Poland.

The National Museum and Dialogue Centre Prze?omy – which explores the city’s history of Nazi occupation, resistance against post-war Soviet communist authority, and eventual transition to democracy – sits largely underground, with its roof forming part of the city’s Solidarity Square. The concept was hailed by the festival’s competition jury, led by David Chipperfield, as “a piece of topography as well as a museum” that addresses the city’s past “in an optimistic, poetic and imaginative way.”

“We broke the rules for the project’s design competition,” Konieczny told CLAD. “The site was originally smaller, but after we got to know the history of the place, we thought the whole square and the building should be treated as one entity.

“Pre-war the location was an urban quarter and post-war it became a memorial square to remember 16 [anti-regime protesters] who were killed there in fights with militia in December 1970. Our idea was to bring together these two contradictory traditions. We created a hybrid which encloses the site like a quarter, while keeping the values of an open public space.”

A PLACE TO GATHER
KWK Promes decided to eliminate any barriers in the square, enhancing its potential as a meeting space. Smooth uplifts in the site were created to house the museum underneath, while enclosing the square from traffic and busy surrounding neighbourhoods. The concrete floor of the square, which is covered with rectangular tiles, was replicated on the slopes and the façade of the museum, creating the illusion of one continuous monolithic structure.

“There are many buildings nowadays that look interesting, but when you analyse deeper, there’s nothing more than the form,” said Konieczny. “Our projects are always the consequence of a logical process, and the form is in a way secondary. This project connects various times and traditions and gives a lot of new possibilities to the city, thanks to the generous public space.

“When the museum is closed, life on the square still goes on, due to the topography. It encourages people to ride a bike, skate or even sledge – because when it snows, it’s the only one hill in the city. Sometimes kids turn the whole square into one big blackboard, covering it with drawings until it becomes a kind of colourful ornament.”

The studio had to fight with city officials to create a space that could be used in such a myriad of ways, as sport and recreational uses were previously banned on the sensitive remembrance site. This issue was eventually resolved, but other scandals hit the project. The rising slopes – which have created a type of urban amphitheatre – provoked anger from some quarters, as they prevent the army from marching through as they once did, and place politicians and military leaders below members of the public during ceremonies.

“We believed that the square shouldn’t divide people, it should connect them,” said Konieczny. “It’s built to serve everyone. After long discussions with veterans and city officials we came to an agreement on how to use the space. Now It can host various occasions, such as concerts, cinema screenings and events for thousands of people. Equally, the citizens of Szczecin have learned that this is their place. Now they gather there to express and manifest their opinions.”

The National Museum Credit: KWK Promes
Minimalist design was used for the interiors, allowing the exhibits to take centre stage
The museum is largely underground, with the roof forming a new public space
The museum is largely underground, with the roof forming a new public space
The museum is largely underground, with the roof forming a new public space
 


CONTACT US

Leisure Media
Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2021

ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS
 
25 Jul 2021 Leisure Management: daily news and jobs
 
 
HOME
JOBS
NEWS
FEATURES
PRODUCTS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTION
PRINT SUBSCRIPTION
ADVERTISE
CONTACT US
Sign up for FREE ezine

Features List



SELECTED ISSUE
CLADmag
2017 issue 1

View issue contents

Leisure Management - Robert Konieczny principal KWK Promes

CLAD people

Robert Konieczny principal KWK Promes


Project: National Museum and Dialogue Centre Przetomy, Szczecin, Poland

Konieczny studied at the Silesian University of Technology in Gliwice. He launched KWK Promes in 1999 KWK Promes
The National Museum KWK Promes
Minimalist design was used for the interiors, allowing the exhibits to take centre stage
The museum is largely underground, with the roof forming a new public space
The museum is largely underground, with the roof forming a new public space
The museum is largely underground, with the roof forming a new public space

Robert Konieczny, the principal of Polish architecture studio KWK Promes, has described how he won the World Architecture Festival’s 2016 Building of the Year prize by creating a museum that doubles as a “city-forming” public space for the people of Szczecin, Poland.

The National Museum and Dialogue Centre Prze?omy – which explores the city’s history of Nazi occupation, resistance against post-war Soviet communist authority, and eventual transition to democracy – sits largely underground, with its roof forming part of the city’s Solidarity Square. The concept was hailed by the festival’s competition jury, led by David Chipperfield, as “a piece of topography as well as a museum” that addresses the city’s past “in an optimistic, poetic and imaginative way.”

“We broke the rules for the project’s design competition,” Konieczny told CLAD. “The site was originally smaller, but after we got to know the history of the place, we thought the whole square and the building should be treated as one entity.

“Pre-war the location was an urban quarter and post-war it became a memorial square to remember 16 [anti-regime protesters] who were killed there in fights with militia in December 1970. Our idea was to bring together these two contradictory traditions. We created a hybrid which encloses the site like a quarter, while keeping the values of an open public space.”

A PLACE TO GATHER
KWK Promes decided to eliminate any barriers in the square, enhancing its potential as a meeting space. Smooth uplifts in the site were created to house the museum underneath, while enclosing the square from traffic and busy surrounding neighbourhoods. The concrete floor of the square, which is covered with rectangular tiles, was replicated on the slopes and the façade of the museum, creating the illusion of one continuous monolithic structure.

“There are many buildings nowadays that look interesting, but when you analyse deeper, there’s nothing more than the form,” said Konieczny. “Our projects are always the consequence of a logical process, and the form is in a way secondary. This project connects various times and traditions and gives a lot of new possibilities to the city, thanks to the generous public space.

“When the museum is closed, life on the square still goes on, due to the topography. It encourages people to ride a bike, skate or even sledge – because when it snows, it’s the only one hill in the city. Sometimes kids turn the whole square into one big blackboard, covering it with drawings until it becomes a kind of colourful ornament.”

The studio had to fight with city officials to create a space that could be used in such a myriad of ways, as sport and recreational uses were previously banned on the sensitive remembrance site. This issue was eventually resolved, but other scandals hit the project. The rising slopes – which have created a type of urban amphitheatre – provoked anger from some quarters, as they prevent the army from marching through as they once did, and place politicians and military leaders below members of the public during ceremonies.

“We believed that the square shouldn’t divide people, it should connect them,” said Konieczny. “It’s built to serve everyone. After long discussions with veterans and city officials we came to an agreement on how to use the space. Now It can host various occasions, such as concerts, cinema screenings and events for thousands of people. Equally, the citizens of Szczecin have learned that this is their place. Now they gather there to express and manifest their opinions.”


Originally published in CLADmag 2017 issue 1

Published by Leisure Media Tel: +44 (0)1462 431385 | Contact us | About us | © Cybertrek Ltd