News feature
Yue Library - Beijing Fenghemuchen Space Design create serene wooden library and café

Beijing Fenghemuchen Space Design have created a 1,170sq m library, coffee shop and cultural space in China’s Hangzhou City that is contained and shaped by natural wooden bookshelves and elements


The aim was to create a reading-themed space that could also be used for shared experiences and community purposes.

Designers Yi Chen and Muchen Zhang chose to use oak throughout for its warmth and natural feel as a material – and for the subsequent sense of calm that it offers.

They explained: “By building and shaping the space with natural wood, a kind of resonance with the human body can be created, which adds a dimension of warmth and kindness to everything we do in the space, making it a soothing and relaxing retreat from urban pressure.”

Bookshelves stretch up to 10m (33ft) high, effectively becoming the walls of the space, with smaller units used to divide and sculpt the layout.

A large glass wall on the lower level and large windows on the upper level allow plenty of natural light in and provide views of a garden outside, reinforcing the sense of being in a natural space.

In addition to areas for reading and drinking coffee, the Yue Library has areas dedicated to the different senses, including a space for discussion and a children’s playground.

It is also intended to act as a versatile hub for community groups and cultural experiences like literary, arts, movie and music events.

Design work began in April 2018 and construction began in March 2019. The library was completed this summer.

Yi Chen and Muchen Zhang
The bookshelves stretch up to 10m-high, effectively acting as walls within the larger space
 


CONTACT US

Leisure Media, Portmill House, Portmill Lane,
Hitchin, Hertfordshire SG5 1DJ Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2020

ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS
 
18 Sep 2020 Leisure Management: daily news and jobs
 
 
HOME
JOBS
NEWS
FEATURES
PRODUCTS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTION
PRINT SUBSCRIPTION
ADVERTISE
CONTACT US
Sign up for FREE ezine

Features List



SELECTED ISSUE
CLADmag
2019 issue 4

View issue contents

Leisure Management - Yue Library - Beijing Fenghemuchen Space Design create serene wooden library and café

News feature

Yue Library - Beijing Fenghemuchen Space Design create serene wooden library and café


Beijing Fenghemuchen Space Design have created a 1,170sq m library, coffee shop and cultural space in China’s Hangzhou City that is contained and shaped by natural wooden bookshelves and elements

Oak was chosen to create a warm and calming atmosphere
Yi Chen and Muchen Zhang
The bookshelves stretch up to 10m-high, effectively acting as walls within the larger space

The aim was to create a reading-themed space that could also be used for shared experiences and community purposes.

Designers Yi Chen and Muchen Zhang chose to use oak throughout for its warmth and natural feel as a material – and for the subsequent sense of calm that it offers.

They explained: “By building and shaping the space with natural wood, a kind of resonance with the human body can be created, which adds a dimension of warmth and kindness to everything we do in the space, making it a soothing and relaxing retreat from urban pressure.”

Bookshelves stretch up to 10m (33ft) high, effectively becoming the walls of the space, with smaller units used to divide and sculpt the layout.

A large glass wall on the lower level and large windows on the upper level allow plenty of natural light in and provide views of a garden outside, reinforcing the sense of being in a natural space.

In addition to areas for reading and drinking coffee, the Yue Library has areas dedicated to the different senses, including a space for discussion and a children’s playground.

It is also intended to act as a versatile hub for community groups and cultural experiences like literary, arts, movie and music events.

Design work began in April 2018 and construction began in March 2019. The library was completed this summer.


Originally published in CLADmag 2019 issue 4

Published by The Leisure Media Company Ltd Portmill House, Portmill Lane, Hitchin, Herts SG5 1DJ. Tel: +44 (0)1462 431385 | Contact us | About us | © Cybertrek Ltd