Regeneration
Power to the people

BIG’s CopenHill urban ski centre-come-waste incinerator has finally opened, acting as a step towards Copenhagen’s goal of becoming the world’s first carbon neutral capital city. Magali Robathan takes a look

By Magali Robathan | Published in CLADmag 2019 issue 4


It was an idea that caught the imagination of the press and the public – a ski slope on the roof of a power plant that simultaneously provides clean electricity and enables residents of Copenhagen to ski and snowboard in a country with no mountains.

After years of waiting – I first wrote about the project in early 2011 – Bjarke Ingels Group’s (BIG) CopenHill power plant-come-ski centre opened in a former industrial area on the outskirts of Copenhagen in October.

It seems to perfectly represent Bjarke Ingels’ concept of hedonistic sustainability – the idea that rather than having to give up the things we love to be greener, sustainable design can actually increase our quality of life. Amager Bakke is said to be one of the world’s cleanest power stations and is part of Copenhagen’s pledge to become carbon neutral by 2025, incinerating waste and cleaning the smoke created to produce electricity for around 30,000 households and central heating for 72,000 households.

While power plants tend to be functional, devoid of architectural merit and hidden away on the outskirts of cities, BIG had the idea of bringing Amager Bakke to life for the people of Copenhagen by turning it into a leisure destination.

BIG teamed up with Danish landscape architects SLA to design the centre, with Lüchinger+Meyer, MOE and Rambøll providing engineering services.

The centre is 85m (280ft) high at its summit, and has a 450m (1,480ft) ski slope running down its roof with a freestyle park, slalom course and beginners area. CopenHill also has an 85m climbing wall – the world’s tallest artificial climbing wall, according to the architects – 500m (1,640ft) trail for hiking or running, a restaurant on the building’s rooftop terrace and a ski centre at the base with an apres ski bar and ski equipment store.

The rooftop is accessible to the public for free via ski lifts, a glass elevator that provides views of the plant’s futuristic-looking interiors or the hiking trail.

How the idea was born
It’s such a perfect BIG project – the practice is known for its tendency to mash up seemingly different typologies to create something entirely new – that it may seem as though the project was carefully planned, but BIG partner Brian Yang told me that the building was the result of a flash of inspiration during the competition stage.

“It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale,” he said.

“We didn’t have a scheme until about two weeks before the [competition] submission date. We sat down with the team to discuss what the hell we were going to do. Someone mentioned the fact that Denmark is flat and that Danes drive three hours to Sweden to ski there and Bjarke [Ingels] said: ‘We have to do a ski slope on top of the factory.’ I remember that moment – all of a sudden the energy in the room turned.”

Eight years on, Bjarke Ingels – who led the project along with Brian Yang, David Zahle and Jakob Lange – described the project in his own highly quotable style.

“As a power plant, CopenHill is so clean that we have been able to turn its building mass into the bedrock of the social life of the city,” he said. “Its façade is climbable, its roof is hikeable and its slopes are skiable. A crystal clear example of Hedonistic Sustainability – that a sustainable city is not only better for the environment – it is also more enjoyable for the lives of its citizens.

“CopenHill is a blatant architectural expression of something that would otherwise have remained invisible: that it is the cleanest waste-to-energy power plant in the world.”

The building is clad in 1.2m x 3.3m wide aluminium blocks stacked like giant bricks, with glazed windows allowing daylight to penetrate deep into the facility. The longest vertical façade is home to the 85m climbing wall, while the 490m tree-lined hiking and running trail runs through a “lush, mountainous terrain” designed by landscape architects SLA that aims to rewild the landscape while absorbing heat and removing air particulates.

Rasmus Astrup, partner and design principal at SLA, said of the landscaping: “It acts as a generous ‘green gift’ that will radically green-up the adjacent industrial area. CopenHill becomes the home for birds, bees, butterflies, and flowers, creating a vibrant green pocket and forming a completely new urban ecosystem for the city of Copenhagen.”

THE LANDSCAPING
From the landscape architect:

SLA’s design of a green rooftop park for Copenhagen’s new waste-to-energy plant combines hiking trails, playgrounds, vantage points, climbing walls and street fitness – along with a ski slope designed by BIG. All of it is created within a wild and sensuous mountain nature with plants, rockscapes, bushes and 130 trees. The use of the steep pitched roof places high demands on the plant and landscape design. With SLA’s solution, the challenges have been solved through a range of nature-based design solutions and 1:1 tests of vegetation and materials. The planting is specially chosen to meet the challenging living conditions and create optimal micro climate and wind conditions. The result is a lush and robust design that provides visitors with the opportunity to use the park all year round and a sensuous and varied environment.

The rooftop park is designed to attract and shelter a wide selection of birds, bees, butterflies and insects, which will mean a dramatic increase in the biodiversity of the area. Utilising natural pollination and seed dispersal, the rooftop’s nature can also spread and benefit the adjacent industry area, parking lots and infrastructure. In this way, Amager Bakke will function as a generous ‘green bomb’ that will radically green-up the entire area.

Source: www.sla.dk

The ski area features an 450m-long slope, slalom park, freestyle park and beginners area on the lower slopes Photo: Justin Hummerston
PROJECT DETAILS

Project: CopenHill/Amager Bakke

Size: 41,000sq m

Client: Amager Resource Center

BIG partners-in-charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Jakob Lange, Brian Yang

Collaborators: Detailed Design: SLA, Lüchinger+Meyer, MOE, Rambøll, Jesper Kongshaug and BIG Ideas

Competition: AKT, Topotek 1, Man Made Land, Realities:United

Thanks to: A.P Moller Fonden, Lokale- og Anlaegsfonden, Nordea Fonden, Fonden R98, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og Hvidovre Kommune

Visitors arriving at the foot of the slope by bike
The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar Credit: Photo: Laurian Ghinitoiu
CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels Credit: Photo: Ehrhorn Hummerston
Danish landscape architecture firm SLA designed the rooftop park to attract a range of wildlife Credit: Photo: Laurian Ghinitoiu
CopenHill is part of an extensive regeneration of the former industrial dockland area of Amager Credit: Photo: Laurian Ghinitoiu
 


CONTACT US

Leisure Media, Portmill House, Portmill Lane,
Hitchin, Hertfordshire SG5 1DJ Tel: +44 (0)1462 431385

©Cybertrek 2020

ABOUT LEISURE MEDIA
LEISURE MEDIA MAGAZINES
LEISURE MEDIA HANDBOOKS
LEISURE MEDIA WEBSITES
LEISURE MEDIA PRODUCT SEARCH
PRINT SUBSCRIPTIONS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTIONS
 
21 Oct 2020 Leisure Management: daily news and jobs
 
 
HOME
JOBS
NEWS
FEATURES
PRODUCTS
FREE DIGITAL SUBSCRIPTION
PRINT SUBSCRIPTION
ADVERTISE
CONTACT US
Sign up for FREE ezine

Features List



SELECTED ISSUE
CLADmag
2019 issue 4

View issue contents

Leisure Management - Power to the people

Regeneration

Power to the people


BIG’s CopenHill urban ski centre-come-waste incinerator has finally opened, acting as a step towards Copenhagen’s goal of becoming the world’s first carbon neutral capital city. Magali Robathan takes a look

Magali Robathan, CLAD mag
CopenHill urban ski centre Photo: Ehrhorn Hummerston
The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar Photo: Laurian Ghinitoiu
CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels Photo: Ehrhorn Hummerston
Danish landscape architecture firm SLA designed the rooftop park to attract a range of wildlife Photo: Laurian Ghinitoiu
CopenHill is part of an extensive regeneration of the former industrial dockland area of Amager Photo: Laurian Ghinitoiu

It was an idea that caught the imagination of the press and the public – a ski slope on the roof of a power plant that simultaneously provides clean electricity and enables residents of Copenhagen to ski and snowboard in a country with no mountains.

After years of waiting – I first wrote about the project in early 2011 – Bjarke Ingels Group’s (BIG) CopenHill power plant-come-ski centre opened in a former industrial area on the outskirts of Copenhagen in October.

It seems to perfectly represent Bjarke Ingels’ concept of hedonistic sustainability – the idea that rather than having to give up the things we love to be greener, sustainable design can actually increase our quality of life. Amager Bakke is said to be one of the world’s cleanest power stations and is part of Copenhagen’s pledge to become carbon neutral by 2025, incinerating waste and cleaning the smoke created to produce electricity for around 30,000 households and central heating for 72,000 households.

While power plants tend to be functional, devoid of architectural merit and hidden away on the outskirts of cities, BIG had the idea of bringing Amager Bakke to life for the people of Copenhagen by turning it into a leisure destination.

BIG teamed up with Danish landscape architects SLA to design the centre, with Lüchinger+Meyer, MOE and Rambøll providing engineering services.

The centre is 85m (280ft) high at its summit, and has a 450m (1,480ft) ski slope running down its roof with a freestyle park, slalom course and beginners area. CopenHill also has an 85m climbing wall – the world’s tallest artificial climbing wall, according to the architects – 500m (1,640ft) trail for hiking or running, a restaurant on the building’s rooftop terrace and a ski centre at the base with an apres ski bar and ski equipment store.

The rooftop is accessible to the public for free via ski lifts, a glass elevator that provides views of the plant’s futuristic-looking interiors or the hiking trail.

How the idea was born
It’s such a perfect BIG project – the practice is known for its tendency to mash up seemingly different typologies to create something entirely new – that it may seem as though the project was carefully planned, but BIG partner Brian Yang told me that the building was the result of a flash of inspiration during the competition stage.

“It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale,” he said.

“We didn’t have a scheme until about two weeks before the [competition] submission date. We sat down with the team to discuss what the hell we were going to do. Someone mentioned the fact that Denmark is flat and that Danes drive three hours to Sweden to ski there and Bjarke [Ingels] said: ‘We have to do a ski slope on top of the factory.’ I remember that moment – all of a sudden the energy in the room turned.”

Eight years on, Bjarke Ingels – who led the project along with Brian Yang, David Zahle and Jakob Lange – described the project in his own highly quotable style.

“As a power plant, CopenHill is so clean that we have been able to turn its building mass into the bedrock of the social life of the city,” he said. “Its façade is climbable, its roof is hikeable and its slopes are skiable. A crystal clear example of Hedonistic Sustainability – that a sustainable city is not only better for the environment – it is also more enjoyable for the lives of its citizens.

“CopenHill is a blatant architectural expression of something that would otherwise have remained invisible: that it is the cleanest waste-to-energy power plant in the world.”

The building is clad in 1.2m x 3.3m wide aluminium blocks stacked like giant bricks, with glazed windows allowing daylight to penetrate deep into the facility. The longest vertical façade is home to the 85m climbing wall, while the 490m tree-lined hiking and running trail runs through a “lush, mountainous terrain” designed by landscape architects SLA that aims to rewild the landscape while absorbing heat and removing air particulates.

Rasmus Astrup, partner and design principal at SLA, said of the landscaping: “It acts as a generous ‘green gift’ that will radically green-up the adjacent industrial area. CopenHill becomes the home for birds, bees, butterflies, and flowers, creating a vibrant green pocket and forming a completely new urban ecosystem for the city of Copenhagen.”

THE LANDSCAPING
From the landscape architect:

SLA’s design of a green rooftop park for Copenhagen’s new waste-to-energy plant combines hiking trails, playgrounds, vantage points, climbing walls and street fitness – along with a ski slope designed by BIG. All of it is created within a wild and sensuous mountain nature with plants, rockscapes, bushes and 130 trees. The use of the steep pitched roof places high demands on the plant and landscape design. With SLA’s solution, the challenges have been solved through a range of nature-based design solutions and 1:1 tests of vegetation and materials. The planting is specially chosen to meet the challenging living conditions and create optimal micro climate and wind conditions. The result is a lush and robust design that provides visitors with the opportunity to use the park all year round and a sensuous and varied environment.

The rooftop park is designed to attract and shelter a wide selection of birds, bees, butterflies and insects, which will mean a dramatic increase in the biodiversity of the area. Utilising natural pollination and seed dispersal, the rooftop’s nature can also spread and benefit the adjacent industry area, parking lots and infrastructure. In this way, Amager Bakke will function as a generous ‘green bomb’ that will radically green-up the entire area.

Source: www.sla.dk

The ski area features an 450m-long slope, slalom park, freestyle park and beginners area on the lower slopes Photo: Justin Hummerston
PROJECT DETAILS

Project: CopenHill/Amager Bakke

Size: 41,000sq m

Client: Amager Resource Center

BIG partners-in-charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Jakob Lange, Brian Yang

Collaborators: Detailed Design: SLA, Lüchinger+Meyer, MOE, Rambøll, Jesper Kongshaug and BIG Ideas

Competition: AKT, Topotek 1, Man Made Land, Realities:United

Thanks to: A.P Moller Fonden, Lokale- og Anlaegsfonden, Nordea Fonden, Fonden R98, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og Hvidovre Kommune

Visitors arriving at the foot of the slope by bike

Originally published in CLADmag 2019 issue 4

Published by The Leisure Media Company Ltd Portmill House, Portmill Lane, Hitchin, Herts SG5 1DJ. Tel: +44 (0)1462 431385 | Contact us | About us | © Cybertrek Ltd